
Pedagogisch werkplan van gastouderopvang de mini p@nda's
Emotionele veiligheid
Ik voorzie in de basisbehoeften van het kind, zoals op tijd eten, drinken, schone luier en verdere persoonlijke hygiëne. Ik zorg voor rust , voorspelbaarheid en een duidelijke, terugkerende dagindeling. Als kinderen binnenkomen is het belangrijk dat ze zich ook echt welkom voelen. Ik noem ze bij hun naam en laat weten dat ik het fijn vind dat ze er weer zijn. Tijdens de opvang is er ook aandacht voor wat er in het leven van het kind actueel is. Door het kind steeds goed te observeren en te kijken welke signalen het afgeeft, leer je het kind echt kennen. Zo kun je goed inspelen op de ontwikkeling van het kind en weet je wat het nodig heeft. Door non-verbale en verbale communicatie op elkaar af te stemmen zorg ik dat het kind weet waar hij aan toe is. Ik geef gerichte complimenten en laat zien dat ik echt trots ben. Zo krijgen kinderen zekerheid en vertrouwen. In zichzelf en in mij.
Persoonlijke competentie
Het is belangrijk dat een kind de kans krijgt zich te ontwikkelen op zijn eigen manier. Je eigen kwaliteiten leren kennen en waarderen, geeft vertrouwen in jezelf. Door ervaring, scholing en interesse, ben ik op de hoogte van de ontwikkeling van jonge kinderen. Wat wel normaal is, of juist voor- of achter loopt. Door het aanbieden van een bepaald soort spel of speelgoed, wordt de ontwikkeling van het kind gestimuleerd. Er is veel tijd om dingen zelf te doen, zo leert een kind dat door oefening en geduld dingen wel lukken. Een gemeend en goed geplaatst compliment zorgt voor zelfvertrouwen en het verleggen van grenzen. Ieder kind is anders en moet de kans krijgen zich in zijn eigen tijd te kunnen ontwikkelen. Als ik merk dat iets wat moeilijker gaat voor een kind, bijvoorbeeld praten of klimmen, zorg ik voor positief motiverende activiteiten. Ik lees wat vaker een boekje of maak een uitdagende hindernis baan.
Sociale competentie
Door interactie met andere kinderen en door het bieden van een goede sfeer, een goed humeur en het goede voorbeeld, probeer ik te zorgen dat kinderen zich op hun gemak voelen. Het goede voorbeeld geven is ook belangrijk om kinderen gezellig en respectvol met elkaar te laten omgaan. Ik observeer de kinderen in hun omgang met elkaar, begeleid waar nodig en geef handvaten om conflicten op te lossen. Als er een nieuw kindje is, is het belangrijk daar even wat meer aandacht aan te geven. Er moet dan een nieuwe harmonie ontstaan.
Ik laat ze niet alleen materialen delen, maar probeer ze ook hun emoties te laten delen. Ik betrek kinderen bij elkaars blijdschap, verdriet etc. Ze zien hoe ik daar mee om ga en ik stimuleer ze op een positieve manier op elkaar te reageren. Bij verzorgende activiteiten zoals eten en opruimen is er veel gelegenheid voor contact. Tijdens het eten leren kinderen op elkaar te wachten. Opruimen gaat sneller en is gezelliger als je het samen doet. Door de vaste plek van dingen kan ik dit al met hele jonge kinderen oefenen.
Overdragen van normen en waarde
Als ouder en gastouder krijg je vaak de spiegel voorgehouden, een kind doet en zegt wat jij zegt. Duidelijke regels en het goede voorbeeld geven vind ik erg belangrijk. Hoe ga je met elkaar om, hoe benader je elkaar, hoe toon je respect, welk taalgebruik is gepast en wat doen we zeker niet. Ik maak aan de kinderen duidelijk dat er niet geschopt, geslagen en gescholden wordt en leg goed uit waarom die regels er zijn. Ik betrek altijd de “dader” bij het troosten. Als mijn eigen waarden en normen verschillen van die van het gezin van het gastkind, bespreek ik altijd hoe hier mee om te gaan en wat de achterliggende gedachten zijn, zodat er geen onduidelijkheid ontstaat.
Veilige opvangomgeving
Met behulp van de risico-inventarisatie check ik samen met de mensen van het gastouderbureau of mijn huis en tuin veilig is.
Ook zorg ik dat ik op de hoogte blijf van nieuwe regels/ inzichten van de GGD.
Ook is het belangrijk om kinderen bewust te maken van gevaarlijke situaties en hen te helpen om hier op een goede manier mee om te gaan. Leren oversteken is hier een goed voorbeeld van. Dat de oven als we bijvoorbeeld iets gaan bakken heet is en we er dus niet aankomen.
SPEELRUIMTE
Het speelgoed in mijn huis heeft een eigen, vaste plek. Dit voelt vertrouwd en veilig voor het kind. Door ervaring en observatie bepaal ik welk speelgoed bij welk kind past. Jonge kinderen kunnen niet bij voor hen gevaarlijk speelgoed. Door speelplekken te creëren die veilig zijn, kunnen oudere kinderen toch met andere materialen spelen. De huiskamer is een veilige plek en afgestemd op het aantal en de leeftijd van de kinderen. Er is aandacht voor spel, bewegen, muziek en voorlezen.
SLAAPRUIMTE
Voor de kinderen is er een aparte, goed geventileerde slaapruimte beschikbaar met duo bed en los ledikant. In de slaapkamer krijgt uw kind zijn eigen vertrouwde bedje en beddengoed.
BUITENSPEELMOGELIJKHEDEN
Er is een ruime tuin aanwezig en in de zomer is er genoeg schaduw om buiten te kunnen spelen. Speel materiaal is aangepast op de leeftijd van de kinderen. Ook gaan wij er graag op uit, naar het bos, zandvlakte, kinderboerderij en speeltuin.
Vervoer buitenhuis
Ik maak gebruik van een bakfiets, 7 pers. auto met goede zitjes passend bij het gewicht en leeftijd van het kind en kinderwagen/bolderkar.
LEEFTIJDSOPBOUW EN AANTAL OPVANGKINDEREN
Bij een gastouder worden maximaal zes kinderen in de leeftijd tot 13 jaar gelijktijdig opgevangen. Eigen kinderen tot 10 jaar worden meegerekend.
Bij een gastouder worden maximaal vijf kinderen tot 4 jaar gelijktijdig opgevangen.
Bij een gastouder worden maximaal 4 kinderen tot 2 jaar gelijktijdig opgevangen,
waarvan maximaal 2 kinderen tot 1 jaar.
VEILIGHEID EN GEZONDHEID
Ik bied de kinderen een hygiënische en veilige opvangomgeving. De opvang locatie is voorzien van voldoende en goed functionerende rookmelders. Dit wordt jaarlijks gecontroleerd door middel van een jaarlijkse RI&E - veiligheid en gezondheid.
Ook is het belangrijk om kinderen bewust te maken van gevaarlijke situaties en hen te helpen om hier op een goede manier mee om te gaan. Leren oversteken is hier een goed voorbeeld van. Dat de oven als we bijvoorbeeld iets gaan bakken heet is en we er dus niet aankomen.
VACCINATIEBELEID
Gastouderopvang De mini P@nda’s wil een zo veilig mogelijke omgeving voor kinderen bieden. De gezondheid van kinderen speelt daarbij een grote rol. Gelet op de dalende vaccinatiegraad en de risico's die dit voor met name de jongste kinderen met zich mee brengt stelt De mini P@nda’s de inenting tegen bof, mazelen en rodehond (BMR) verplicht. Bij De mini P@nda’s worden enkel kinderen toegelaten die deelnemen aan het Rijksvaccinatieprogramma. Kinderen die niet zijn gevaccineerd tegen bof, mazelen en rodehond (BMR) worden niet opgevangen.
Dagindeling
Het dagritme wordt gebruikt als richtlijn en is bedoeld om rust en veiligheid te bieden. Ik kijk hierbij steeds naar de behoeften van het kind. Baby’s volgen zo veel mogelijk het ritme van thuis.
07.00 - 08.00 uur
De kinderen worden gebracht en mogen vrij spelen. Eventuele bijzonderheden worden doorgesproken.
08.00 - 09.15 uur
Opening van de dag. Vaak gaan we naar buiten of is er vrij spel.
09.15 - 10.00 uur
We eten samen fruit. Lezen wij een boekje of zingen liedjes. Daarna is het tijd voor verschoon/wc-rondje.
10.00 - 11.15 uur
Een combinatie van een gerichte activiteit, knutselen en vrij spel
11.15 - 11.30 uur
We eten samen boterhammetjes aan tafel. Daarna is er tijd voor het verschoon- en wc-rondje.
11.30 - 13:30 uur
Middagslaapje voor de jongere kinderen. Kinderen die wakker blijven doen het even lekker rustig aan, kleuren aan tafel, puzzel maken, met een boekje op de bank. Afhankelijk van de behoefte, is daarna vaak het moment dat ik met hen themagerichte werkbladen en spelletjes doe. Dit zijn leuke oefeningetjes die voorbereiden op de kleutertijd. Ook voor de allerkleinsten is dit vaak een mooi moment voor gerichte spelletjes.
13.45 tot 14.15
Halen wij een kindje uit school.
14.15-14.45 uur
Drinken en eten wij een tussendoortje.
14.45 - 17.00 uur
De kinderen mogen vrij spelen, knutselen, een spelletje doen, in de tuin spelen, net hoe de dag loopt en waar ze zin in hebben!
17.00 -18.00 uur
Avond eten voor de kindjes die hier mee eten. Tijdens de overdracht vertel ik over de dag en eventuele bijzonderheden en is er aandacht voor afscheid nemen.
Werken met thema
Bij de Mini P@nda’s volgen wij het thema pakket van Joyce Schiphouwer, Zij is zelf ook een gastouder en speelt goed in op de thema’s en is zeer geschikt voor kinderen van 0 TM 4 jaar.